home
wie zijn wij
electro
beveiliging
zonnepanelen
contact

zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn ‘hot’! Je hoort er over in het nieuws en je ziet ze steeds meer. Maar wat zijn nou eigenlijk zonnepanelen? Wat kost het, kunnen ze op mijn dak maar de belangrijkste vraag: wat levert het op? Via de onderstaande punten willen wij u meer inzicht geven op deze vragen. Deze informatie is algemeen om u een betere indruk te geven over zonnestroom. Wilt u meer weten over de mogelijkheden die een zonnestroomsysteem als mogelijkheden hebben voor u? Neem dan contact met ons op dan kunnen wij u voorzien van een vrijblijvend advies voor uw persoonlijke situatie!

zonnepanelen

Een persoonlijk advies

Bij Janssen geven wij een persoonlijk advies de hoogste prioriteit. Wij zijn van mening wij niet een deugdelijke offerte uit kunnen brengen zonder wij de situatie persoonlijk hebben gezien, beoordeeld en u van de nodige informatie hebben voorzien. Elke situatie is tenslotte uniek.

Hoe gaan wij ter werk?

Wanneer u meer wilt weten over zonnepanelen, uw situatie wilt laten beoordelen of een offerte wilt aanvragen kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs. Na een afspraak te hebben gemaakt en u eventueel al van informatie te hebben voorzien zal de adviseur langs komen voor een beoordeling.

De beoordeling.

Tijdens deze beoordeling wordt gekeken naar de geschiktheid van een zonnestroom systeem voor uw dak. Ook wordt en gekeken naar de elektrische installatie die aanwezig is en naar de mogelijkheden voor installatie van de omvormer. Tijdens de beoordeling is het handig een aantal gegevens ter inzage of als kopie klaar te hebben liggen:

- Jaarlijkse energieverbruik of een kopie van de energierekening
- Eventueel de afmetingen van het dak of een kopie van bouwtekeningen mochten deze beschikbaar zijn
- Wanneer u al eens van een andere partij een offerte voor zonnepanelen heeft gehad kunnen wij deze beoordelen

Tijdens het gesprek met de adviseur zullen verschillende mogelijkheden in systemen worden doorgenomen. Afhankelijk van uw wensen zullen deze worden verwerkt in een offerte. De gehele beoordeling en de offerte zijn vrijblijvend!

De offerte

Aan de hand van de beoordeling zal onze adviseur een offerte uitbrengen. Hierin zullen een of meerdere opties worden voorgelegd welke het best aansluiten op uw situatie. In de offerte is aan de hand van de door u aangeleverde informatie een berekening gemaakt hoeveel u kunt besparen met een zonnestroom systeem. Wanneer u over wilt gaan tot het plaatsen van een zonnestroomsysteem of nog vragen heeft kunt u terecht bij uw adviseur.

Vraag hier uw persoonlijke advies aan met een van onze adviseurs.

Wat is een zonnestroomsysteem?

Een zonnestroomsysteem bestaat uit drie belangrijke elementen: de panelen, de bevestiging en de omvormer. Naast deze drie elementen bestaat het systeem uit kabels en materiaal welke verbinding met het stroomnet maken. Maar wat is een zonnepaneel eigenlijk? Hoe zit het bevestigd en wat doet een omvormer? Lees hierover meer in de volgende punten.

algemene informatie zonnestroomsysteem

Wat is een zonnepaneel?

In de zoektocht naar nieuwe, milieuvriendelijke en duurzame energiebronnen bied de zon een grote mogelijkheid. De zon is gratis, onuitputbaar en onbeperkt. Maar hoe grijpen we deze zon en maken het tot een bruikbare bron van energie?

De panelen zijn opgebouwd uit de kleinere zonnecellen welke bestaan uit twee lagen. Als zonlicht op de zonnecel valt, wordt een elektrische spanning opgewekt tussen de twee geladen lagen, de positieve en negatieve laag. Net als bij een accu. De gelijkstroom wordt getransporteerd van cel naar cel en van paneel naar paneel. Zo is het hele systeem aan elkaar gekoppeld. Via de omvormer komt de zonnestroom uiteindelijk als bruikbare stroom in de meterkast terecht. Deze stroom is 100% groen en direct bruikbaar!

Meer informatie over de panelen zelf vindt u onder het stukje downloads

Bevestiging

Voor bijna elk soort dak is er een bevestiging van de zonnepanelen. Voor schuine daken met pannen of daklei zijn er dakhaken. Voor golfplaten dak zijn er speciale schroeven en voor platte daken zijn er diverse mogelijkheden. Eén ding hebben ze gemeen: ze zorgen voor een stevige bevestiging van de zonnepanelen.

In alle gevallen worden de panelen op een rails gemonteerd. De rails wordt afhankelijk van de plaatsing van de panelen, portrait of landscape, in horizontale of verticale richting op het dak gemonteerd. Met de rails bevestigd aan de dakhaken en de panelen weer aan de rails wordt het systeem een stevig geheel.

Omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Om deze stroom geschikt te maken voor het stroomnet is het noodzakelijk het om te zetten naar wisselstroom, hiervoor wordt gebruik gemaakt van een omvormer. Het is van groot belang de juiste omvormer te kiezen. Hierbij moet worden gelet of een aantal factoren:

  • - Het aantal panelen
  • - De verwachte opbrengst van de panelen

Uiteraard zullen wij bij de keuze van omvormer elke situatie apart bekijken. Zo kan een omvormer worden gekozen die het best in het systeem past en het meeste rendement oplevert.

Belangrijk is te weten dat een omvormer in werking wat geluid produceert en zich koelt waardoor er om de omvormer heen ruimte nodig is voor luchtcirculatie. Meestal wordt de omvormer dus geplaatst in de CV ruimte.

Verder beschikken de meeste omvormers over een display waar opbrengst op kan worden uitgelezen. Ook is het mogelijk omvormers te dan wel niet draadloos te koppelen met het internet waardoor opbrengst op computer of mobiel is af te lezen. Vraag voor de mogelijkheden hiervoor naar een van onze adviseurs.

Verschillende merken omvormers hanteren verschillende normen in rendement en kunnen verschillen in garantie. Kijk voor de garantiebepaling van omvormers bij het stukje downloads.

KWh meter

Na dat de omvormer de stroom heeft omgezet naar bruikbare wisselstroom kan het gebruikt worden. Wanneer er meer stroom wordt opgewekt dan dat er gebruikt wordt is er dus een overproductie. Op dit moment zal er dus een verrekening moeten plaatsvinden met uw energieleverancier, het zogeheten salderen. Wanneer er gemeten wordt met een terugloopmeter is dit direct te zien; de meter loopt namelijk terug! Wanneer energieleverancier een ‘slimme meter’ heeft geplaatst zal deze de teruglevering op het net apart meten. Door productie af te tellen van het verbruik zal het werkelijke verbruik worden berekend door de energieleverancier.

Bij sommige energieleveranciers is er een maximaal te salderen waarde. Wanneer systeem meer produceert dan werkelijk verbruikt wordt, dan dient de energieleverancier een bedrag terug te betalen per teruggeleverde kWh. Onze adviseurs kunnen u meer vertellen over salderen en terugleveren voor uw situatie.

Garantie

Garantie van panelen, bevestigingsmateriaal en omvormer lopen uiteen. Zo is er een productgarantie op de panelen maar ook een garantie in opbrengst. Ook is er in sommige gevallen een extra garantie af te sluiten en zijn er actieperiodes waarin meer garantie wordt gegeven dan gewoonlijk. Onze adviseurs kunnen producten afstemmen op garantie die u van een product verwacht. Voor alle recente garantiebepalingen van producten kunt u terecht bij het stukje downloads

kWp en kWh

Panelen zijn in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Niet alleen in kwaliteit maar ook in opbrengst. Het vermogen van de panelen wordt gemeten in kiloWattpiek. Bij de meeste merken panelen met standaard afmeting ligt de kiloWattpiek het zelfde: rond de 250kWp per paneel. Maar wat maakt dan het verschil in panelen? Dat is de vermogenstolerantie dat een paneel heeft. Panelen worden samengesteld uit meerdere cellen welke van te voren getest zijn. Hierdoor is niet elk paneel het zelfde. De vermogengenstolerantie geeft weer met welke toename of afname er rekening moet worden gehouden wanneer er wordt omgerekend naar kiloWatturen. Werkelijk geleverde energie wordt uiteindelijk gemeten in kWu en iet in kWp.

Voorbeeld

10 panelen met een kWp van 250 per paneel hebben een totaal van 2500 kWp. Met een vermogenstolerantie van van -3/-6 zal uiteindelijk gemiddeld 2390 kWh worden geproduceerd.
Zelfde systeem met een vermogenstolerantie van +3/-0 zal gemiddeld 2540 kWh opbrengen. Dit is ruim 6% verschil.

Verschil in vermogenstolerantie neemt meestal ook een verschil in prijs met zich mee. Onze adviseurs kunnen een berekening maken waarbij prijs en opbrengst kunnen worden afgewogen in elke situatie.

Klik hier voor meer informatie.